Kermán

Kermán kézicsomózású szőnyegek: Kermán egy város, amely 1064 kilométerre található délkeletre Teheránban. Kézicsomózású szőnyeg szövés Kermánban már hagyomány a 16. század óta és ez viszonylag kis léptékben folytatódott a 19. századig. A legjobb és legkeresettebb finom minták a 19. században elmúlt évtizedeiben készültek, amelyek a Ravar (néha a kereskedők és gyüjtők tévesen mondják ki a falú nevét és úgy hívják hogy, Lavar) faluból jöttek, 130 km-re helyezkedik el északra Kermántól. Bár egy kis falú, annak híres, hogy a legnagyobb kézművesi mesteremberek ebben az időszakban, innen jönnek akik olyan kézicsomózású szőnyegeket termeltek melyek összehasonlíthatóak akár jobbak is a Hadji jallili szőnyegeknél Tabriztól. Ezek a darabok meglehetősen ritkák és sokan elismerték, hogy a korszak legértékesebb darabjai. A minták melyeket, a Ravar takácsok örökbefogadtak kis virág motívumokból áltak harmonikus természetes színekkel. Ezek a szőnyegek elkészültek mind központi medalionnal (mintaként), mind úgy hogy az egész szőnyegen volt a minta. Bár az utóbbi 19. századi évtizedekben számos szőnyegeket sződtek, amelyek a Shah/hercegek portéjait ábrázolták akár trónon is. Ráadásul még mitológiai hősöket is ábrázoltak ezekben a kézicsomózású szőnyegekben.

Kerman Ravar, late 19th century.

Kermán Ravar, a 19.század végén

Antique Kerman Rug depicting a prince, late 19th century

Antik Kermán kézi csomózású szőnyeg amely egy hereceget ábrázol a 19.század végefelé.

A II. Világháború után a Kermán kézicsomózású szőnyegek átmentek egy változási korszakon. A bonyolult részletes virágmotívumok lassan átváltoztak a Nyugat stilusai és hatásai alatt. A szőnyeg össz-vissz tónusai gazagabbá váltak, kihasználva az olyan színeket mint például sötétkék, piros, okker és világoskék amelyek, erősítik a virág formáját és alakját. A színárnyalatok a színtetikus festék bevezetése miatt is változtak. Az általános tervek a II. VIágháború után folyamatosan változtak és fejlődtek. A tervek ihlette a Francia Aubusson szőnyegektől áradtak, bár még mindig befolyásolva a helyi örökbefogadott korábbi virág motívumoktól. A terveket egy központi medált akár egy nyílt területen, vagy olyan területen találhatjuk, ahol szabadon elhelyezkednek a virágos minták. Különböző színeket használtak fel a virágos motívum elkészítésére például rózsaszín, világoskék és világoszöld. Ezen időszak Kermánjai amelyek, ilyen különös tervekkel rendelkeznek “amerikai Kermánoknak” nevezik, mert nagyon sok mennyiségben exportálták az Egyesült Államokhoz. Néhány finomabb darabjait még ma is keresik a különös tervei miatt, amelyek arra az időszakra emlékeztetik a embereket/vevőket.

Minden méretben készültek el ezek a kézicsomózású szőnyegek ebben a szőnyegszövés központban. Azonban, mivel a költségek növekszenek munkaerő, anyagok, és a kereslettel kapcsolatban ezért egyre kevesebb szőnyegek készülnek el és így előrelátható, hogy Kermán kézicsomózású szőnyegek begyűjthetőek lesznek.

Antique “American Kerman” Rug: Early 20th Century.

Antik “amerikai Kermán” szőnyeg: 20. század elején